Exista cateva mituri despre care multi dintre noi credem ca ne incurca atunci cand vrem sa slabim. Ne facem noua insine rau crezand in aceste mituri. Unul dintre miturile pe care le intalnesc cel mai des este:
MITUL INFOMETARII:
Mai putina mancare + mai mult exercitiu fizic = pierdere in greutate
Organismului nostru nu prea ii place atunci cand nu-i oferim caloriile de care are nevoie! Daca mancam mai putin decat rata metabolica in repaus, corpul va percepe instantaneu pericolul, va declansa "sistemul de alarma" si va incetini metabolismul. Atunci cand vom incepe sa mancam normal( pentru ca orice dieta prin infometare are un sfarsit) tot ce mancam este depus sub forma de grasime! Mai grav este faptul ca,atunci cand slabim in asemenea mod, pierdem masa musculara valoroasa din punct de vedere metabolic, iar cand punem la loc kilogramele, este vorba aproape numai despre grasime! De ce sa ne pedepsim corpul?
O sa va povestesc un caz real:
" Nu mananc mult, dar tot nu pot slabi" - acestea au fost primele cuvinte pe care le-am auzit in cadrul unei diagnoze. Era o doamna de 35 ani, venita dupa a doua sarcina. Incercase toate regimurile si dietele gasite pe internet. Frustrarea ramasa dupa punerea kilogramelor la loc era destul de mare. Dupa cateva intrebari pe care obisnuiesc sa le pun in cadrul diagnozei am aflat: sarea peste masa de dimineata, lucra mult la birou,iar pranzul ei era "ceva rontaieli", seara cand ajungea acasa manca masa principala. Regimul ei era format din hrana de slaba calitate si practic, organismul ei se afla intr-o continua stare de adaptare si infometare. Intr-adevar, ea nu manca mult, dar chiar acest lucru ii aducea kilogramele in plus.
Tot in cadrul diagnozei am aflat rata metabolismului bazal ( cantitatea de calorii pe care organismul le consuma in stare de repaos), iar corpul ei ardea mai putine calorii decat erau normale in functie de varsta, inaltimea si greutatea ei. Cu siguranta, acesta era rezultatul curelor repetate! Cantitatea de grasime era peste valorile normale, iar masa musculara inferioara valorilor normale. De ce? Pentru ca aceste cure de slabire o facusera sa piarda in greutate, dar din masa musculara. De cate ori revenea la stilul de viata normal se ingrasa, kilograme depuse sub forma de grasime si tot asa...Metabolismul devenise mai lent, iar din cauza frustrarilor, avea acum nevoie si de psihoterapie, nu doar de mine! Urmand modelul de slabire cu mancare mai putina, isi inrautatise mult situatia.
Acum este o persoana increzatoare care a reusit sa slabeasca, culmea, mancand mai mult. Pe langa procedurile de slabit, i-am recomandat sa manance peste rata metabolica, sa fie atenta la calitatea mancarii si la combinatia intre alimente, sa nu consume medicamente care sa-i taie pofta de mancare, sa aiba o activitate fizica normala... In acest mod a reusit sa slabeasca in mod constant si sustinut, renuntand la interminabilul sir de diete cu efect yo-yo.
Si asa procedez cu multe dintre persoanele care vin la diagnoza. De multe ori le recomand sa manance mai mult, nu mai putin!
Fiecare persoana este diferita! Ce ti-as recomanda tie? Nu stiu...Te astept la o diagnoza si o sa vedem...
Cu drag,
Andronovici Simona