marți, 28 mai 2013

Am hernie de disc! Ce sport pot practica?


Am gasit raspunsuri de genul: " Spune adio sportului, stai in banca ta!", "Sah, sportul mintii!" etc. Nu este deloc asa, ba mai mult,lipsa activitatii fizice poate duce la agravarea situatiei. Intr-adevar, nu mai poti practica anumite sporturi, iar acele sporturi permise trebuie practicate in prezenta unui instructor bun pentru a avita anumite pozitii vicioase. 
De fapt, practicati ZILNIC - fara nicio exceptie - exercitiile fizice speciale. Este de preferat sa efectuati zilnic cateva miscari simple decat sa lasati totul balta pentru o perioada mai lunga de timp. Cu hernia de disc se poate trai "bine merci", doar ca trebuie  sa tii cont ca este o afectiune destul de serioasa si trebuie sa-i acorzi atentia cuvenita!!! Trebuie sa spui STOP obiceiurilor daunatoare si sa te reorganizezi! Iata cateva sfaturi care iti pot fi de ajutor:

1. Inoata cat mai mult!
Inotul este cel mai indicat sport pentru suferintele coloanei vertebrale deoarece elimina efectul gravitatiei. Gimnastica acvatica este benefica din acelasi motiv. Cel mai benefic este inotul pe spate sau inotul indian (pe o singura parte). Apa nu trebuie sa fie foarte rece!

2. Evita urmatoarele sporturi: Fitness,golf, echitatie, scrima, body-building, gimnastica artistica, competitiile cu vele, caiac-canoe, schi nautic, jogging, ciclismul de curse, artele martiale, patinaj, role.

3. Daca hernia de disc este lipsita de dureri, practica urmatoarele sporturi: mers pe jos, gimnastica medicala, inot, ciclism alegand o bicicleta cu ghidon drept sau de apartament.

4. Evita ingrasarea pe zona abdomenului!
De asemenea, daca ai hernie de disc, musculatura abdominala relaxata sau delasata este un lux pe care nu ti-l poti permite. Acelasi lucru este valabil si pentru portiunea dorsala care sustine coloana vertebrala. Sa faci abdomene nu este foarte indicat, dar exista terapii care pot inlocui fara nici un risc exercitiul fizic. Iti recomand Ultratone, iar daca vrei sa reduci grasimea de pe abdomen, cea mai buna terapie este cea cu unde biomagnetice - Body Sculptor 

5. Corecteaza pozitia de lucru!
In general, fie ca lucreaza la birou, merg pe jos, stau in picioare ori servesc masa, oamenii nu acorda atentie pozitiei corpului, in special a coloanei vertebrale. Fii atent ca pozitia ta sa fie intotdeauna corecta.

6. Evitati pe cat posibil orice aplecare inainte! 
In momentul in care te apleci inainte (fara nicio greutate in mana), discul intervertebral (L4-L5) primeste o apasare de 60 kg/cm patrat. Pentru a intelege mai bine cat de important este acest lucru, e bine sa stii ca un harterofil care ridica de la sol o greutate de 80 kg (fara a flexa genunchii) pune asupra discului o presiune de 800 kg/cm patrat.

7. Hidrateaza-te corespunzator!
 Nucleul discului intervetebral contine 88% apa. De aceea, pentru a-l mentine hidratat este necesar un aport de lichide in stare cat mai pura (apa, infuzii de plante, sucuri naturale). Pe de alta parte, inelul fibros al discului intervertebral contine 65% apa si fibre de colagen deosebit de rezistente.

8. Evita pantofii cu toc! 
Cauzeaza suferinta articulatiilor si discurilor intervertebrale si exacerbeaza curbura lombara.

9.Hraneste-te sanatos!
In fiecare an, un procent de 10% din tesutul osos se reinoieste. Pentru ca discurile intervetebrale sa fie rezistente, asigura-te ca oasele beneficiaza de sarurile minerale si vitaminele necesare. Un aport insuficient de alimente sanatoase si apa duce la formarea de celule osoase defectuoase (demineralizate) care scade rezistenta zonei afectate.

10. Mergeti pe jos cat mai mult posibil!
Mersul pe jos antreneaza muschii spatelui, ajuta la reeducarea pozitiei deficitare a coloanei vertebrale prin fortarea pozitiei de "drept", intareste muschii abdomenului fortzandu-i sa se traga spre coloana si sa se intinda/destinda, intareste muschii feselor care sustin coloana, pune in circulatie sangele pentru o buna hranire a tesuturilor osoase si articulare la nivelul herniei de disc.

11. Cand stai pe loc, nu te odihni pe unul dintre picioare!
A te odihni pe loc in acest fel, relaxand unul dintre membre si lasandu-ti greutate pe celalalt, forteaza pozitia coloanei. Odihneste-te pe ambele picioare in acelasi timp sau fa miscari lente de balansare alternativa.

12. Cand te trezesti, ridica-te lent din pat!
Muschii, inca intepeniti dupa perioada de somn, nu raspund foarte bine la ordinele transmise de catre creier. De aceea, indicat este sa te ridici prin miscari lente si nu smucit sau dinamic. 

13. Scurteaza timpul petrecut la volan! 
Autoturismul este cel mai mare dusman al spatelui. Daca nu ai o masina foarte moderna, cu scaune reglabile si adaptabile, cu forma ce permite sustinerea coloanei vertebrale si volan reglabil evita sa petreci un timp indelungat in masina.

14. Cand sofezi nu purta haine care te strang, incaltaminte stramta sau pantofi cu toc deoarece afecteaza coloana vertebrala.

 Trebuie sa abordezi un nou stil de viata, sa schimbi nenumarate reguli si sa inlaturi lucrurile negative din rutina zilnica. Iar de toate acestea e bine sa te apuci cat mai curand. Si cel mai important, consultati medicul specialist ori de cate ori considerati ca este nevoie! 

All the best,
Andronovici Simona

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu