luni, 20 februarie 2012

O zi din viata unui luptator de sumo

V-ati intrebat vreodata cum ajung oamenii la dimensiunile luptatorilor de sumo? Ganditi-va: cum pot japonezii, al caror fizic este relativ mic,sa se transforme in asemenea specimene? Este vorba de mutanti genetici,crescuti astfel incat sa se ingrase? Sau sunt produsul unei metode deliberate de creare a unor luptatori masivi? Obisnuiti sa sariti peste micul dejun? Faceti sport fara sa va alimentati suficient? Principala masa este cina? Apoi mergeti direct la culcare? Se poate ca o zi din viata noastra sa semene cu o zi din viata luptatorilor de sumo...
     Luptatorii de sumo se trezesc devreme, de regula in jurul orei 5.00, nu iau micul de jun si se antreneaza asiduu timp de cinci ore, in cadrul unei sesiuni numite keiko. Apoi fac baie si iau principala masa a zile, un ghiveci bogat in proteine numit chanko-nabe ( contine fulgi, varza, praz, ciuperci, muguri de fasole,branza tofu,carne de pui, carne de porc, somon, scoici, oua, orez, si sos de soia). Luptatorii mananca acest ghiveci dupa care beau cateva beri sau shake.
     Dupa aceasta masa enorma, petrec urmatoarele cateva ore dormind. Apoi se trezesc si,in curand, sunt din nou gata de masa si somn. A doua zi se trezesc si fac din nou acelasi lucru. Fac acest lucru in fiecare zi, ani de-a randul.
Acest regim de antrenament,mancare si somn conduce la o ingrasare enorma,mai ales cand este urmat o perioada indelungata.
     Va suna familiara ideea saritului peste mese si a consumarii unei cine bogate inainte de culcare? Cel mai rau este faptul ca alimentele pe care le consumam nici macar nu sunt la fel de sanatoase precum cele din dieta luptatorilor de sumo. Iar acesta este stilul american. Sa nu ne miram deci ca sunt pe primul loc din punct de vedere al obezitatii. Dar trebuie sa tragem si noi semnalul de alarma, ne apropiem de stilul lor si asta se vede in randul tinerilor. STOP !!! Trebuie sa fim constienti incotro ne indreptam !

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu