sâmbătă, 11 februarie 2012

Parabenii...buni sau rai?


     Cum mai nou “din SUA vine ploaia” tot asa si cu noile trand-uri. Atunci cand luam un produs in mana ne uitatam repede repejor la ingredienti.In primul rand cautam daca produsul contine parabeni sau nu. De ce? “Pentru ca asa mi-a trecut mie pe la ureche”, “pentru ca asa am auzit eu la TV spunandu-se ceva despre parabeni, dar nu mai stiu ce”, “pentru ca asa e la moda si eu trebuie sa intru in rand cu noul trand”. Asi vrea sa folosesc de acum produse fara parabeni, sa ma axez pe produse BIO, ce conteaza ca fumez? Ce conteaza ca traiesc intr-un mediu in care poluarea atinge cote maxime? Ce conteaza ca eu imi “inec” organismul cu toxine pentru ca mananc “ce apuc”, “unde apuc”? Ce conteaza,mai pe scurt,ca eu nu traiesc BIO? Vreau produse fara parabeni… Dar ce sunt acesti parabeni? Sunt ei rai sau buni?
     Parabeni exista in toate tipurile de produse cosmetice, de la lotiuni pentru bebelusi pana la farduri de pleoape, sampon, creme, geluri de ras, lubrifianti, pasta de dinti si chiar in creme tratament!
     Parabenii au inceput sa fie utilizati acum mai bine de 40 de ani in industria  alimentara (biscuiti, mezeluri), cosmetica si farmaceutica, devenind in scurta vreme cei mai utilizati conservanti. Principalul lor scop/efect este acela de a proteja utilizatorii produselor respective de infectii si pentru a pastra, vreme indelungata, calitatea produsului in care sunt introdusi. Cu alte cuvinte au puternice proprietati antibacteriene si antifungice. Parabenii sunt derivati ai acidului benzoic si pot fi prezenti pe etichetele produselor sub diverse denumiri: metilparaben, propilparaben, butilparaben, ethylparaben, isobutylparaben.
FDA (Food and Drug Administration) a publicat de nenumarate ori studii legate de acest subiect precum si lamuriri privind regulamentul Federal Food, Drug, and Cosmetic Act privind comercializarea produselor cosmetice.
     Organizatia care se ocupa de Revizuirea Ingredientelor Cosmetice (CIR) arata  si ea, prin numerosele studii, facute cu regularitate, (incepand din 1984) ca folosirea parabenilor in industria cosmetica nu este periculoasa.
    90% din produsele cosmetice contin parabeni….asta inseamna ca 90% din firmele de cosmetice ii foloseau.  Restul de 10% sunt firmele care se lauda si expun pe produse faptul ca sunt Paraben Free. In urma unui “scandal” de proportii, industria cosmetica este zguduita si cele mai multe firme dintre cele 90% sunt nevoite sa ia masuri pentru ca altfel pierd bani, multi bani. Pana scot ele parabenii din produse (lucru destul de complicat ca sa nu spunem aproape imposibil pentru o gama atat de extinsa de cosmetice) ceilalti 10% se grabesc, “calcand pe cadavre” si aruncand pe piata tot felul  de studii mai mult sau mai putin fondate legate de parabeni
     FDA a decis ca utilizarea parabenilor este sigura.  La fel si OMS (Organizatia Mondiala a Sanatatii). La Fel si Comisia Europeana. Ca atare, in acest moment, in ciuda tuturor polemicilor, studiilor si duelurilor toate institutiile care au ceva de spus in ceea ce priveste continutul de parabeni au o pozitie clara: pro-parabeni.
     Studiile continua, dar un lucru e sigur : sunt multe substante pe care le folosim zilnic si care au un efect estrogenic poate mai puternic decat parabenii. Din fericire, sau din nefericire nu ne prea batem capul cu ele…

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu